In het nieuws: Brandweer wil ’apk’ voor gasinstallaties

Pleidooi voor verplichte keuring toestellen bij oplevering woningen

Brandweer Nederland wil een verplichte keuring van gastoestellen en andere apparatuur als woningen worden opgeleverd. Bovendien moet er een soort van apk komen om leidingwerk, verbrandingstoestellen en ventilatie om de paar jaar te controleren.

„Pas wanneer alles in orde is, zou groen licht aan de energieleverancier moeten worden gegeven. Deze maatregel kan voorkomen dat dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging door gebruik van ondeugdelijke apparaten of mankementen en lekkage aan gasleidingen”, zegt portefeuillehouder Brandzorg Charles Meijer.

„Jaarlijks komen tien tot vijftien mensen om het leven door het geur- en kleurloze gas, dat als een stille sluipmoordenaar toeslaat. Nog eens 150 mensen kruipen door het oog van de naald en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, terwijl er honderden op de spoedeisende hulp terechtkomen”, stelt Meijer. „Die aantallen kunnen fors omlaag als we de boel nauwlettend checken. Ik doe een dringend beroep aan de politiek om de handschoen op te pakken.”

Het steekt Meijer ook dat iedereen naar de Kamer van Koophandel kan om zich in te schrijven als installateur. „Het is een vrij beroep en dat heeft consequenties. Ga alleen in zee met een gecertificeerd bedrijf en ga vooral ook zelf niet liggen prutsen met leidingen en apparatuur. Het is levensgevaarlijk en als gas ontsnapt, is het een sluipmoordenaar, die toeslaat zonder dat je er erg in hebt”, aldus de brandweerman.

Campagne

De brandweer gaf gisteren het startschot voor een gezamenlijke campagne met de Brandwonden Stichting om burgers bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide, dat onder andere vrijkomt bij verbranding in open haarden, kooktoestellen, gaskachels en cv-ketels. Te hoge concentraties kunnen ontstaan bij gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die een fossiele brandstof gebruiken.

Test

„We vinden het belangrijk om de gevaren onder de aandacht te brengen, omdat ongelukken écht te voorkomen zijn”, zegt Hilda Raasing van de Raad van Brandweercommandanten. „Je kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat je geen gevaar loopt, maar dan moet je wel weten hoe. Onderdeel van de campagne is een test, waardoor je inziet hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging. We adviseren iedereen die te doen via www.brandweer.nl/koolmonoxide.”

„Gaat het toch fout, dan moet je alert zijn en signalen serieus nemen. De eerste symptomen van vergiftiging voelen als een beginnend griepje”, weet Raasing. „Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, krijgt hartkloppingen, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Dus check of alles in orde is met het gas als je dat ervaart en doe ramen en deuren open. Doe je dat niet, dan kan verdere blootstelling aan het gas tot bewusteloosheid leiden en blijvende hersenschade en zelfs de dood tot gevolg hebben.”

Bron: Telegraaf – 3 februari 2015

2017-07-27T10:14:58+01:00