Kiwa: 57 ongevallen met gasinstallaties

In 2013 heeft Kiwa Technology 57 ernstige ongevallen met gasinstallaties geregistreerd. Het merendeel betrof koolmonoxidevergiftiging.

Het instituut noteerde vorig jaar 3 doden en 180 gewonden bij ongevallen rondom de gasinstallatie achter de meter, zo is te lezen in een rapport (zie onderaan dit bericht) dat Kiwa opstelde voor Netbeheer Nederland.

Defect rookgasafvoer

47 van de 57 geregistreerde ongevallen betrof een koolmonoxidevergiftiging, die ontstaan is door een defect aan de cv-ketel of een defect aan de rookgasafvoer. Er zijn minder doden gevallen dan in 2012, maar niettemin laat de trend qua incidenten en gewonden van de afgelopen jaren geen daling zien.

Aanbeveling

Kiwa doet een aantal aanbevelingen in haar rapport. Het instituut adviseert vooral corporaties om oude toestellen, en dan met name geisers en open verwarmingstoestellen, te vervangen. Ook moet de markt de consument blijven informeren over het belang van periodiek onderhoud aan de ketel. Een maatregel die incidenten niet voorkomt, maar wel de schade kan beperken is het stimuleren van gebruik van de CO-meter. Meer gebruik van deze waarschuwende meter zorgt ervoor dat op tijd alarm geslagen kan worden. Zo zijn hulpverleners tegenwoordig ook uitgerust met CO-meters.
Kiwa Technology wil zelf het onderzoek naar incidenten professionaliseren. De registratie is namelijk onvolledig, omdat er in Nederland geen meldingsplicht bestaat voor gasinstallatieongevallen. In incidentele gevallen wordt Kiwa gevraagd onderzoek te verrichten naar ongevallen.

Benieuwd naar het gehele rapport? Klik HIER.

2015-10-12T14:33:49+01:00