Historie2019-01-31T14:58:25+01:00

Installatiebedrijf van de Vendel. Sinds 1953

RENSWOUDE – Achter het mooie bedrijfspand van Installatiebedrijf van de Vendel gaan ook mooie verhalen schuil. De 60-jarige historie biedt volop stof. Het verhaal van een licht ontvlambare familie bijvoorbeeld, of van het mirakel, dat wasmachine heet. Speciaal voor dit feestelijke verjaardagsmagazine schoven oma, zoon en kleinzoon Van de Vendel bij elkaar aan tafel en diepten oude verhalen op. Mijn opa heeft het licht gebracht in Renswoude’, vertelt Gerco van de Vendel. De bedrijfshistorie startte met het aanbrengen van licht. Op de verjaardag van zijn vrouw Riek, die tegelijkertijd hun trouwdatum was (9 september 1953), richtte Gerrit van de Vendel het installatiebedrijf op. ‘Na investering hielden ook nog eens precies 9 gulden over’, grapt Riek.

Eerste tv

‘Wij kregen al snel de wind in de rug. De boeren in het achterland hadden toentertijd nog geen elektrisch licht en in 1954 werd dat verplicht gesteld. Zo konden wij bij alle boeren aan de slag met licht en PUEM-bovenleidingen. Daarnaast werkte wij in de beginjaren veel in kippenhokken, om warmtelampen voor kuikens aan te brengen. Kort daarop kwamen de eerste wasmachines uit. In het begin kwamen mensen hun was bij ons brengen, want een machine die de vlekken voor je verwijderde, dat was bijzonder! Weer iets later kwam ook de eerste televisie uit. Ik weet nog dat er een klant bij ons kwam, die vol verbazing naar de tv-presentatrice uitriep: “Ziet ze me?!” Ja, het was een Het licht gebracht in Renswoude

‘Mooie tijd!’ In die eerste jaren kregen Gerrit en Riek 1,56 gulden per uur. ‘Maar dan mocht je tussen de middag wel altijd mee-eten!’ Gerrit verzorgde al het daadwerkelijk installatiewerk. Riek deed de administratie, regelde alles wat nodig was en hield een jong gezin draaiend. Hoewel de start voortvarend was, volgden er in de loop der jaren ups en downs. ‘Soms was er heel weinig werk, bijvoorbeeld wanneer een aannemer failliet ging. Daarom werkten wij altijd als er wél werk was. Wij keken nooit op de klok! Tegenwoordig heeft het bedrijf een weekenddienst, wij toen niet, dan moest mijn man het oplossen. Maar als ik het weer eens over zou moeten doen, dan zou ik het zo weer doen! Zeker als je ziet wat er van ons bedrijf geworden is; ik ben trots op het huidige pand!’ aldus oma Riek.

Van winkel naar bedrijfspand

Het huidige bedrijfspand op Groot Overeem 23 kent zijn oorsprong aan de Dorpsstraat. Eerst op nummer 104, later op nummer 113. Eerst zonder, later met een winkel. In 1983 nam Jaap het van z’n vader Gerrit over. In 2007 nam Jaap’s zoon Gerco het weer van hem over. Drie jaar later nam het installatiebedrijf zijn intrek in het huidige pand. Oma Riek: ‘Gerrit en ik hadden het makkelijker dan Jaap en Gerco. Want wij begonnen met niets en konden stapje voor stapje groeien. De elektrotechniek ontwikkelde zich enorm. De materie wed steeds complexer. Zowel Jaap als Gerco namen een zeer veelzijdige onderneming over. Grote ontwikkeling brengt ook meer risico’s met zich mee. Ik denk dat wij minder te verliezen hadden.’ In 2010 stootte Van de Vendel de sanitairtak af. Kleinzoon Gerco van de Vendel: ‘Een bewuste keuze. Sanitair is echt een apart vak geworden. Wij wilden geen twee dingen half doen. Daarom besloten wij om ons volledig te specialiseren in installaties.’ Een specialisme dat Installatiebedrijf van de Vendel beschikbaar maakt voor een brede klantengroep, van particulieren tot multinationals. ‘Middels ons netwerk en via mond-tot-mondreclame, weet men ons te vinden. Daarbij werken wij voor vaste aannemers’, aldus Gerco. De kracht van de Renswoudense onderneming schuilt in de samenwerking’. ‘De combinatie tussen de aanwezige kennis op kantoor en capabele monteurs klopt. De wijze waarop onze mensen samenwerken met opdrachtgevers is heel constructief. Dat maakt ons een prettige partner. Zijn vrouw Marloes van de Vendel vult aan: ‘Vooral het feit dat wij zowel de elektrotechniek als het loodgieterswerk verzorgen schept mogelijkheden. Deze werkwijze creëert rust en overzicht voor alle betrokkenen.’ In de achterliggende 58 jaar is het bedrijf altijd in handen gebleven van familie Van de Vendel. ‘Een familiebedrijf is niet altijd makkelijk’, meent oud-eigenaar Jaap van de Vendel. ‘Wij zijn allemaal licht explosief en willen wel eens op het zelfde moment ontploffen. Soms moeten er immers harde noten gekraakt worden en wij nemen dan geen blad voor de mond. Maar daarna is het wel altijd weer goed. Het voordeel van familie is dat je hetzelfde karakter hebt, elkaar begrijpt.’ Gerco vult aan: ‘Soms moeten anderen wennen aan onze directe manier van communiceren.’

Dreamteam

Blijkbaar is dat laatste geen probleem, getuige het feit dat veel personeelsleden al jarenlang bij Installatiebedrijf van de Vendel werken. Het personeelsbestand kent weinig tot geen verloop. Oma Riek weet waar die loyaliteit vandaan komt: ‘Het is geen écht personeel. Wij maken er samen iets van.’ Gerco vult aan: ‘Wij staan naast elkaar, er is nauwelijks sprake van hiërarchie. We hebben elkaar nodig. En er moet geld verdiend worden, maar tegelijk is plezier maken ook belangrijk. De afwisseling die ons vak met zich mee brengt is prettig: de ene dag moeten we meters maken, de andere dag puzzelen wij aan specialistisch technisch werk.’ Jaap heeft er na al die jaren ook nog lol in: ‘Ik vind het heerlijk om soms nog een dag mee op pad te gaan. Samen lol maken en d’r op klappen! De pijn in m’n rug ’s avonds neem ik op de koop toe.’ ‘Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het laten slagen van zijn of haar aandeel’, stelt Marloes van de Vendel. ‘Onze mensen blijven steeds op dezelfde klus. Van begin tot eindresultaat’ Verder meent Jaap dat het personeel ook de duidelijkheid op prijs stelt. ‘Wij hebben nooit een dubbele agenda. Als het minder gaat, dan zeggen we het eerlijk. Als het goed gaat, zeggen we het ook.’ Zowel mijn vrouw Dikkie als Gerco’s vrouw Marloes leveren een positief aandeel in de bedrijfscultuur. Hun betrokken rol is bepalend voor het hele team.’ Kortom: bij Van de Vendel maken ze er samen een succes van! Al 60 jaar!

[/fusion_builder_column_inner]